• 02 01 2022
 • 01 01 2022
 • 30 12 2021
 • 22 11 2017
 • Header 001

Nieuwsbrief

Stay up-to-date with the latest news!

 • sponsor eurol
 • bouwman
 • polskamp
 • sponsor cabweert
 • vink
 • sponsor fysio-ermelo prins staal
 • dieleman seeds
 • sponsor ktk
 • telpoint
 • boss machinery
 • flc
 • vanstep
 • PlusPater
 • sponsor fysio-ermelo prins staal

Martin van den Brink geeft nog flink gas op slotdag

Geschreven door Berry Kamphorst.

Zesde plaats beste eindklassering ooit in Dakar Rally

JEDDAH - Martin van den Brink heeft op de slotdag van de Dakar Rally nog even ‘flink gas gegeven.’ De rijder in de Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco kwam met een zesde tijd over de streep. Een klein foutje haalde echter na afloop een streep door die rekening.

Martin van den Brink leek de snelste man van Team De Rooy te worden. ,,Het ging lekker. We hebben nog goed gas gegeven.’’ De formatie in de oranje kleuren zag na een tijdstraf van twee minuten de zesde plaats echter veranderen in een negende klassering.

,,We hebben twee minuten straf gekregen wegens speeding. Ja, te hard gereden in een gebied waar dat niet mag.’’ De ervaren coureur uit Harskamp toonde in de snelle proef over 164 kilometer zijn snelheid en motivatie. ,,Het was prettig om de rally zo goed mogelijk af te sluiten.’’
Martin, Peter Willemsen en Bernard der Kinderen nemen met tevredenheid afscheid van het evenement in Saoedi-Arabië. ,,Ik ben blij met de dagresultaten en met wat we hebben geleerd over de truck. De zesde plaats is mijn beste klassering in het klassement. Ja, ik ben super tevreden,’’ aldus Martin die zijn veertiende Dakar Rally heeft afgesloten. ,,Daarnaast ben ik natuurlijk super trots op de prestatie van Mitchel, Richard en Bert,’’ aldus de enthousiaste ‘Dakarist’ uit Harskamp.

Kers op verjaardagstaart  

Mitchel van den Brink zette de kers op zijn eigen verjaardagstaart. Een tiende plaats in zowel de laatste special als in het algemeen klassement zorgde voor oprechte felicitaties voor de sinds vandaag 20-jarige Harskamper. ,,Het ging best wel hard nog vandaag. We hebben alles uit de kast gehaald en hier en daar wel een paar takjes en struikjes geraakt. De truck is niet ongeschonden aan de finish gekomen. We hebben een voorruit kapot en hier en daar wat deukjes,’’ aldus een lachende Mitchel, die als snelle assistent in de ploeg van Petronas Team De Rooy Iveco een uitstekende indruk heeft gemaakt. De tiende positie in het eindklassement is boven iedere verwachting en geeft hoop voor de sportieve toekomst.
,,We zijn super blij met de tiende plaats. We werden door iedereen van team De Rooy bij de finish opgewacht. Dat was echt een hele leuke ontvangst. We gaan nu de truck wassen en met een fijn gevoel naar het podium. Ik kijk met een goed gevoel terug op de rally. Na een paar kleine problemen in de eerste week is het de laatste week voortreffelijk gegaan. De samenwerking met Richard Mouw en Bert van Donkelaar was perfect. Ik kijk uit naar de toekomst.’’

Vier rijders in de top tien

Met vier rijders in de top tien heeft Team De Rooy Iveco het boek Dakar Rally 2022 zeer succesvol afgesloten. Een vijfde plaats voor Janus van Kasteren, als beste achter vier ongenaakbare Kamaz-rijders. Een zesde plaats voor Martin van den Brink, die zijn beste resultaat ooit behaalde. Een achtste plaats voor Vick Versteijnen, die zijn rol als invaller voortreffelijk vervulde. En ‘last but not least’ een tiende plaats voor Mitchel van den Brink. Een snelle assistent in de top tien, dat mag sensationeel genoemd worden.

Na afloop van de twaalfde en laatste etappe kwamen er dan ook louter positieve geluiden uit het kamp van Team De Rooy Iveco. De laatste special op weg naar Jeddah zorgde niet voor veel verschuivingen in het klassement. Vick Versteijnen was één van de weinigen die op de laatste kilometers een plaatsje moest toegeven. De zevende plaats kwam in handen van Martin Macik. De Tsjech reed ‘de proef van zijn leven’ en snoepte met een verschil van 23 seconden de zevende plaats van Vick Versteijnen, Teun van Dal en Randy Smits af. ,,Ja, zo kan dat gaan in de Dakar Rally,’’aldus een realistische Versteijnen. ,,Nee, ik ben zeker niet teleurgesteld.’’

Voorruit aan diggelen

Op de slotdag heeft Vick de Iveco Powerstar overigens niet gespaard. ,,We hebben echt alles gegeven. Het was een snelle proef. Op de zandpaden was het oppassen voor de keien langs de route. We hebben gewoon keihard gereden. Ook op de smalle stukken met bomen. Wij hebben ook het voorruit aan diggelen. Ja, we hebben alles gegeven en komen dan net  23 seconden tekort op Macik. Toch zijn wij super tevreden. Vooraf hadden we hier zeker voor getekend. Ik kwam ongetraind en onvoorbereid aan de start. Had nog nooit met de nieuwe truck gereden. Ook voor Randy was het de eerste keer in de wedstrijd truck. Net als Teun heeft hij het geweldig gedaan. Het zat helemaal goed in de cabine. Ik kijk voldaan terug. We hebben een gave rally gehad met een goed team De Rooy,’’ aldus Vick, die de rally afsloot als zesde in de etappe en daarmee de snelste Nederlander was.  

Vick voorgelaten en veel stof

Janus van Kasteren, Marcel Snijders en Darek Rodewald koesterden vandaag hun vijfde plaats in het klassement. Achter titelverdediger Sotnikov en zijn trouwe luitenanten Nikolaev, Shibalov en Karginov kon de equipe in de kleuren van Petronas Team De Rooy Iveco, zonder pech in het Russische kamp, geen progressie meer boeken. De 35-jarige coureur uit Veldhoven had niet veel meer te winnen en speelde een belangrijke rol in de teamtactiek van vandaag.
Van Kasteren startte net voor teamgenoot Vick Versteijnen en maakte ruim baan om Vick de vrije ruimte te geven en minder last van het stof te laten hebben. ,,We zijn na de start al snel aan de kant gaan staan. We hebben Vick voorgelaten en gewacht tot het stof een beetje was opgetrokken, maar toen kwam Loprais er inmiddels ook al aan. Er was veel stof. We hebben het vervolgens op ons gemak gedaan. We hebben de truck heel thuisgebracht en deze etappe rustig uitgereden. We zijn alle drie echt heel blij met vijfde plaats. Zoals eerder gezegd; meer zit er niet in op dit moment.’’

De gedreven Van Kasteren legt zich echter niet zomaar neer bij een ol op het tweede plan. In zijn hoofd roept de toekomst al om aandacht. ,,We gaan eerst dit resultaat vieren, maar ik denk al aan volgend jaar. Ik ga proberen om iets meer te rijden en we weten wat er moet gebeuren om de trucks te verbeteren,’’ aldus Janus, die daarmee aangeeft dat Le Dakar nog niet af is van de ‘Big Boss uit Brabant.’

De mannen van Team De Rooy kwamen in de loop van de middag in Jeddah op het podium om hun medaille in ontvangst te nemen. De rallyploeg keert morgen vanuit Saoedi-Arabië terug naar Nederland.
Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Arjan Schimmel

Youtube