• 02 01 2022
 • 01 01 2022
 • 30 12 2021
 • 22 11 2017
 • Header 001

Nieuwsbrief

Stay up-to-date with the latest news!

 • sponsor eurol
 • bouwman
 • polskamp
 • sponsor cabweert
 • vink
 • sponsor fysio-ermelo prins staal
 • dieleman seeds
 • sponsor ktk
 • telpoint
 • boss machinery
 • flc
 • vanstep
 • PlusPater
 • sponsor fysio-ermelo prins staal

‘We kunnen nog wel een tandje bijzetten’

Geschreven door Berry Kamphorst.

Tactische Martin van den Brink kiest voor zekerheid

RIYADH - Martin van den Brink heeft zijn constante reeks in de Dakar Rally een vervolg gegeven met een zevende plaats. Na de vijfde etappe is de rijder van Mammoet Rallysport Team De Rooy Iveco ook zevende in het klassement.

De Harskamper kwam vandaag tevreden aan de streep. ,,Het was een mooie proef. Snel, maar ook technisch en er was een belangrijke rol weggelegd voor de navigator,’’ aldus Martin na de etappe over 421 kilometer in de omgeving van hoofdstad Riyadh.

In de afwisselende special was er werk aan de winkel voor de navigators. Peter Willemsen toonde aan de zijde van Martin vandaag opnieuw zijn talenten. De 55-jarige navigator uit het Belgische Loenhout is bezig aan zijn twintigste Dakar Rally. Met ook monteur Bernard der Kinderen, die zijn dertiende Dakar rijdt, aan boord heeft Van den Brink (veertiende keer als rijder in de Dakar Rally) voldoende ervaring in de cabine. ,,Toch moesten we, na 120 kilometer, even zoeken naar het juiste spoor. De Kamaz en Maurik van den Heuvel die achter ons reden profiteerden direct en pakten dankzij ons het juiste spoor. Zo werkt dat ook.’’

Martin van den Brink reed al zeven keer eerder de Dakar Rally met Peter Willemsen aan zijn rechterhand. ,,Vandaag ging het misschien een beetje te hard voor Peter,’’ aldus een lachende Martin, net na de finish van de proef.
De zevende plaats (zowel in de etappe als in het klassement) stemt de coureur echter tot tevredenheid. ,,We rijden prima. We doen geen gekke dingen en willen de truck ongeschonden naar de rustdag brengen. We kunnen echt nog wel een tandje bijzetten, maar ik vind het verstandiger om dat volgende week te proberen. We proberen op deze manier ook het materiaal te sparen en dat kan in de laatste week misschien een voordeel zijn.’’

Lachende gezichten bij Team De Rooy

Drie rijders in de top acht en een snelle assistent bij de beste dertien. De vijfde etappe verstevigde de lach op de gezichten van alles en iedereen binnen Team De Rooy Iveco.
Janus van Kasteren was de eerste die zijn tevredenheid kon overbrengen. De vierde plaats van woensdag werd na een straftijd voor Dmitry Sotnikov omgezet in een derde plaats. De uiterst constant presterende rijder uit Veldhoven werd ook vandaag weer ‘best of the rest’. Achter het (vrijwel) ongenaakbare Kamaz-kwartet eindigden Van Kasteren, Marcel Snijders en Darek Rodewald als vijfde. Na een race van 421 kilometer over een snel, maar toch gevarieerd parcours gaf Van Kasteren 8.47 toe op Andrey Karginov. De Kamaz-rijder revancheerde zich daarmee voor de slechte dag van gisteren. Karginov verspeelde veel tijd door technische problemen en moest vandaag als veertiende starten.

Volgens Janus van Kasteren was er in de etappe rond Riyadh opnieuw geen kruid gewassen tegen de Russen. ,,We doen ons best, maar ze zijn een maatje te groot. Het was zwaar vandaag. Veel paden met veel stenen, kamelengras en ook de nodige duinen. Het was niet de mooiste proef vind ik en ook niet onze beste dag. We hadden een klein probleem met het gaspedaal. We moesten even stoppen om een stekker eruit te halen en er weer in te doen. Verder konden we prima doorrijden. Het was vandaag weer allemaal blauw-wit voor onze neus,’’ aldus de hoogst geklasseerde rijder van Team De Rooy, die daarmee doelde op de overmacht van Karginov, Sotnikov, Shibalov en Nikolaev
Volgens Van Kasteren is de Iveco niet het probleem van de kloof naar Kamaz. ,,De truck is echt fantastisch. We kunnen op dit moment gewoon niet harder. We gaan ook geen onnodige risico’s nemen. Er komt nog een hele week. We doen er echt alles aan, maar hier moeten we het mee doen.’’

In het klassement is Janus van Kasteren vierde. De achterstand op favoriet Sotnikov bedraagt 52.16. Nummer drie, Shibalov, heeft ruim 25 minuten voorsprong op Janus. Achter de Brabander volgen Ales Loprais 1.01.13, Karginov (op 1.36.12 van de koploper) en teamgenoot Martin van den Brink, die 1 uur 46 minuten en 46 seconden achterstand heeft op de leider in het klassement.

‘Lachende derde’

De ‘lachende derde’ die aan de streep kwam en met een lach op het gelaat de honderd kilometer naar het bivak in Riyadh kon afleggen was Vick Versteijnen. De Petronas Team De Rooy Iveco rijder finishte in de vijfde etappe als achtste. De achterstand op teamgenoot Martin van den Brink was slechts twee minuten en acht seconden. ,,Het ging weer lekker vandaag. We krijgen steeds meer gevoel bij de truck. Helaas hadden we een lekke band. Dat heeft ons zeker vijf minuten gekost. We zijn verder zeer tevreden over de truck en het volledige serviceteam.’’ Vick Versteijnen, navigator Teun van Dal en monteur Randy Smits vinden zichzelf na de vijfde etappe terug op de negende positie in het klassement. ,,Na de rustdag gaan we proberen er nog een tandje bij te doen,’’ aldus de 36-jarige truckhandelaar uit Hilvarenbeek.

Uitstekende Mitchel van den Brink

Het ‘best of the rest-feestje’ van Team De Rooy werd vandaag verder opgeluisterd door het uitstekende optreden van Mitchel van den Brink. De snelle assistent van Petronas Team De Rooy Iveco reed foutloos en eindigde in de etappe als dertiende. De 19-jarige Harskamper bleef daarmee handenvol ervaren Dakar-piloten ruim voor. In de Iveco Powerstar fronttruck gaf de jongeling slechts 35.50 minuten toe op winnaar Karginov.
Van den Brink jr. en zijn co-piloten Kootwijkerbroeker Richard Mouw en Bert van Donkelaar uit Lunteren rekenden vandaag op een sportieve manier af met de technische tegenslag in de vierde etappe. ,,Ik ben super tevreden. We hebben een goed tempo gereden en toch de auto kunnen sparen. In de duinen streden we met William de Groot. We gingen hem voorbij en we dachten na de neutralisatie bij hem weg te rijden, maar hij haakte aan. Samen hebben we de proef gereden. Wij moesten na de pech van woensdag wat verder achteraan starten. We hebben veel auto’s en buggy’s ingehaald. Dat kost wel wat tijd, maar de meeste rijders gaan wel op tijd aan de kant. Verder hebben we kort naar een waypoint gezocht, maar verder geen problemen. We zijn superblij met het resultaat. Laat het maar zo doorgaan. Het tempo is goed en morgen starten we weer vlak achter de kopmannen van Team De Rooy.’’

Voor ieder wat wils

De zesde etappe, aan de vooravond van de rustdag, is opnieuw een omloop rond Riyadh. Vrijdag trekt het rallycircus door het gebied ten westen van de hoofdstad. De totale verbindingsroute is 214 kilometer. De special gaat over 348 kilometer. De klassementsproef heeft voor ieder wat wils. In de beginfase speelt de navigatie een belangrijke rol. In het tweede deel volgt een boeiende serie duinen en op weg naar de finish kan het eventuele voordeel snel teniet worden gedaan op de razendsnelle paden waar het gevaar en de kans op lekke banden op de loer blijft liggen.


Tekst: Berry Kamphorst
Foto: Martin Macik

Youtube