• 02 01 2022
 • 01 01 2022
 • 30 12 2021
 • 22 11 2017
 • Header 001

Nieuwsbrief

Stay up-to-date with the latest news!

 • sponsor eurol
 • bouwman
 • polskamp
 • sponsor cabweert
 • vink
 • sponsor fysio-ermelo prins staal
 • dieleman seeds
 • sponsor ktk
 • telpoint
 • boss machinery
 • flc
 • vanstep
 • PlusPater
 • sponsor fysio-ermelo prins staal

Hoop op Harskampse zege in Dakar Rally springlevend

Geschreven door Berry Kamphorst.

Martin van den Brink nadert koploper Van Kasteren tot op ruim een minuut

EMPTY QUARTER - Het eerste deel van de marathon etappe heeft een sensationele ontknoping opgeleverd. Martin van den Brink won de etappe en is in het klassement teamgenoot Janus van Kasteren tot op ruim een minuut genaderd.

De ontknoping van de Dakar Rally 2023 belooft een thriller van formaat te worden. ,,Het is niet te geloven. Aan de finish komen we 1 minuut en 12 seconden tekort om de leiding in het klassement over te nemen. Je verzint het niet.’’

Hoop in Harskampse harten

Alfred Hitchcock had het scenario voor de laatste dagen in de Dakar Rally niet beter kunnen bedenken dan dat de equipes van Team De Rooy hebben gedaan. Janus van Kasteren begon vanochtend met 22.41 minuten voorsprong op Martin van den Brink aan het eerste deel van de marathon etappe. Net na het middaguur (Nederlandse tijd) was de situatie totaal anders. De strijd is weer open en Martin van den Brink bracht de hoop in Harskampse harten weer serieus tot leven. De rijder van Eurol Team De Rooy Iveco is nog volop in de race om zijn Dakar-droom te verwezenlijken.

‘Hoe kun je het verzinnen?’

,,Wat een etappe,'' zo reageerde Martin vanmiddag vanuit het marathon-bivak net na zijn overwinning. ,,We werden in het begin door Mitchel op sleeptouw genomen en konden zo mooi de sporen volgen. We reden zo naar Macik, Janus en De Baar toe en we konden op deze manier de toppen en afstappen goed overzien. Op een gegeven moment zagen we de equipe van Janus van Kasteren in een duinpan liggen. Mitchel is gestopt om hem te helpen. Wij zijn vol doorgegaan. We winnen de etappe en zijn daar heel erg blij mee. Dat we net 1 minuut en 12 seconden tekort komen om de leiding over te nemen is jammer. Hoe kun je het verzinnen? Na zo’n zware dag.''

De etappe van Shaybah naar Empty Quarter vormde het eerste deel van de marathon etappe.D e proef ging over 274 kilometer. De rijders verblijven in een speciaal bivak en krijgen vandaag geen steun van hun serviceteams. 

Duidelijke strategie

Vandaag begon Mitchel van den Brink als tweede achter Pascal de Baar aan de rit door de duinen in het oosten van Saoedi-Arabië. De strategie van Team De Rooy werd al snel duidelijk. Van den Brink junior liet zich terugzakken om fysiek in het spoor van leider Janus van Kasteren en zijn vader te kunnen rijden.
Na een sterke opening (snelste tijd op meetpunten drie en vier) van het trio Martin van den Brink, Erik Kofman en Richard Mouw in de Iveco met nummer 506 leek Van Kasteren (snelste op meetpunt vijf) voor de dagzege te gaan. In de slotfase kwam de rijder uit Veldhoven echter in een duinpan te liggen. Martin reed de Powerstar van Eurol Team De Rooy Iveco vervolgens naar de dagwinst. Van Kasteren werd, achter Martin Macik en Pascal de Baar, uiteindelijk toch nog vierde op 21.29 minuten en zag de voorsprong slinken tot 1m12s. Daarmee is Martin van den Brink volledig terug in de race om de eindoverwinning in de 45e Dakar Rally.

‘Alles is mogelijk in Dakar’

De 52-jarige Harskamper geeft zijn eerste ritzege in de Dakar Rally 2023 daarmee nog meer glans. De ervaren rallyrijder bleef altijd geloven in een goed resultaat. ,,Alles is mogelijk en wij geven niet op tot de laatste meters,’’' zo zei Martin al eerder. Nog drie dagen heeft hij om zijn droom in zijn vijftiende Dakar Rally te verwezenlijken.

‘We konden geen duin meer op’

Voor Mitchel van den Brink verliep de etappe minder voorspoedig. Na een goed en sterk begin verloor de equipe van Mitchel, Moi Torrallardona en Jarno van de Pol 1 uur 41 minuten. Nadat Mitchel hulp had verleend aan de onfortuinlijke Janus van Kasteren kwam de jonge Harskamper zelf in de problemen. De techniek liet de formatie van Eurol Team De Rooy in de steek. ,,De turbo speed sensor ging kapot. We konden geen duin meer opkomen. We moesten veel omrijden en dat kost veel tijd. Gelukkig haalden we de finish.’’
In het bivak, waar de service dus ontbreekt, bleek dat vader Martin een sensor bij zich heeft. ,,We hebben het onderdeel al vervangen en kijken uit naar morgen,’’ aldus de 20-jarige Harskamper, die aan zijn derde Dakar Rally bezig is.
In het klassement is Mitchel, die woensdag voor de vierde keer tweede werd en vorige week vrijdag zijn eerste etappe in Saoedi-Arabië won, gezakt naar de vijfde plaats. De achterstand op Jaroslav Valtr, die nu weer vierde staat, is bijna 53 minuten.

Dans om seconden

Morgen krijgt de marathon in Empty Quarter ongetwijfeld een boeiend vervolg. In de jacht op de seconden opent Martin de dans. Achter Macik en De Baar begint de equipe van Janus van Kasteren aan de verdediging van zijn leidende positie. Na een proef van 185 kilometer met vooral weer veel zand en duinen, keren de ‘zandhazen’ terug in het bivak Shaybah. Daar worden de trucks weer in handen gegeven van de monteurs van Team De Rooy.


Tekst: Berry Kamphorst
Foto: MMphoto

Youtube